2015. dec 08.

Android vs. iOS – melyiket válasszam?

írta: CultureMass
Android vs. iOS – melyiket válasszam?

Már évek óta, folynak a viták. Melyik a jobb, melyiket válasszam? Android vagy iOS? Talán nem is azzal kellene foglalkoznunk, hogy melyik az egyértelműen jobb, mivel ez eleve szubjektív álláspont lenne. A két rendszer gyökeresen különbözik egymástól. A helyes talán az lenne, ha összehasonlítanánk őket.

 ios-vs-android2.jpg

Frissítés

Az ember természetétől fogva mindig kíváncsi az új dolgokra, és meg is akarja kapni azokat. Ahogyan mér megszokott, az iOS rendszerfrissítésre akár hosszabb ideig is várni kell, de egyvalami biztos. Mindig jön és mindig jobb. Nos, ez az Androidról nem mondható el. Vannak márkák mind például a Huawei, hogy már az új készülékükön nem a legfrissebb Android fut, hanem sokszor egy korábbi verzió. Tegyük fel, egy most megjelenő telefonon nem az Adroid 6.0 (Marshmallow) fut, hanem az 5.1 Lollipop, ne adj Isten lemaradtak a KitKat-nél vagy a JellyBean 4.1 verziónál. Nos ilyen az iPhone-nál nincs. Előbb utóbb megjön az új iOS, ami most az iOS 9, amit 2015. szeptember 16-án adtak ki.

 ios8_software_update_install.png

Design

Az iPhone kialakításánál mindig is figyeltek arra, hogy annak fogása egy élmény legyen. Ez így is van, példaként az iPhone 5S, ami nagy, de mégsem, vékony, de kézben tartható. Egyszóval egy élmény kezünkben fogni. Az Androidnál ez nem ilyen egyszerű, mivel nyílt forráskódú ezért több telefongyártó is használja, így már több márka van versenyben, így nem lenne túl tisztességes az iPhone-t és a rajta futó iOS-t összehasonlítani több tíz céggel és az ők több száz modelljükön működő Androiddal. Ám mégis, ami a belső megjelenést illeti, az Android minden frissítésnél meglepetést tud okozni.

Teljesítmény

Igen, ez az a pont, ahol a látszat néha csal. Ez azért van, mivel az iOS alatt futó Apple termékek papíron mindig gyengébbek. Gyengébb processzor, kevesebb ram ám még mindig stabilabb. Miért van az, hogy míg a Samsung Galaxy S6-hoz nyolcmagos 2.1Ghz-es processzor és 3 GB RAM jár addig egy iPhone 6 Plus-nak kétmagos 1.4Ghz-es processzor és 1 GB RAM, az árcédulát elnézve pedig épp fordítva lenne logikus? Mert az Apple mindig nagyon jól tudta, hogy milyen hardverre kell szoftvert fejlesztenie, míg a Androidnak kis túlzással ugyan, de egy jobb mosógépen is el kellett indulnia.

 

Üzemidő

Itt mindig nagyon vitás volt a dolog, mivel ha az iPhone-nak egy 1500mAh-es akkumulátora van, addig az Androidos készüléknek egy 2000-2500-as. És láss csodát az iPhone stabil rendszerének köszönhetően látványosan hosszabb üzemidőre képes, amit az Android mindeddig meg sem közelített.

Fukciók

Ez az a rész, amiért sokan választják az Androidot is. Fontos leszögezni, hogy a rendszerek testre szabhatóságában az Android nem a gyári alkalmazásaival veri meg az iOS-t hanem, azok lecserélhetőségi opciójával. Az Android nyílt forráskódjának köszönhetően több programmal büszkélkedhet mind az iOS.

Szólj hozzá

google apple telefon tudomány android ios üzemidő battery life