2015. dec 07.

Szegedülés hármasban

írta: CultureMass
Szegedülés hármasban

Három cserediák, Szeged, két hét. Volt időnk bejárni az egész várost, és megismerni annak minden zegzúgát (szinte). Rengeteget sétáltunk, s mivel úgy vélem, hogy érdemes minden pillanatot megörökíteni, mindenhol készítettem egy-egy fotót.

A Klauzál tér egyik része.

1

 Mániámmá vált az, hogy bármilyen városban megfordulok, ha egy olyan kanálist látok, ahol a neve rá van írva, lefényképezem azt. Afféle turista hóbort, íme: 

2

Ez az épület volt utazásunk oka és fő része. A Szegedi Tudományegyetem.

3

4

 Porta Heroum, avagy Hősök kapuja - hatalmas kapuépítmény, országosan kiemelkedő emlékműnek számít. Ezzel kívánt tisztelegni Szeged a háború hőseinek

5

József Attila szobra az egyetem előtt - A Szegedi Egyetem 1962 és 1999 között viselte a költő nevét, mint József Attila Tudományegyetem (JATE). A Dugonics téren 1964-ben avatták fel. A bronz, másfélszeres életnagyságú szobor Varga Imre szobrászművész egyik korai alkotása.

6

A szegedi fogadalmi templom (Szegedi Dóm) - 1913-1930 között épült neoromán stílusban Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján. Jelenleg felújítás alatt áll. Lenyűgöző kívülről, belülről. A hatalmas ajtóján belépve már teljesen átszellemült állapotba kerültünk. Aki Szegedre elutazik, annak kötelező meglátogatnia!

7

 

8

Szegedi Nemzeti Színház - aznap, amikor mentünk, éppen nyílt napok voltak (van egy fotóriport már erről a blogon). 1883-ban épült a bécsi Ferdinand Fellner és Hermann Helmer cége által eklektikus neobarokk stílusban.

9

Sóhajok hídja - A kis híd a két épület között átjáróként funkcionál, melyet a velencei híd mintájaként építettek. 1883-ban Ferenc József uralkodót tisztelték meg a híd létesítésével. Mindezt abból az alkalomból, hogy Ferenc József a nagy pusztítású szegedi árvíz után, meglátogatta az újjáépített várost.

10

Reök-palota - szecessziós épület, Szeged belvárosának egyik gyöngyszeme. 1907-ben épült és Magyar Ede tervezte.

11

♠Zilahi Ágnes-Réka

 

Szólj hozzá

fotó kirándulás fotóriport városnézés Szeged