2015. nov 17.

The Shawshank Redemption - filmajánló

írta: CultureMass
The Shawshank Redemption - filmajánló

A remény rabjai

Andy Dufrense-t Maine állam bírósága kétszeres életfogytiglanra ítéli, felesége és annak szeretője meggyilkolásának vádjával. Dufrense ugyan kiáll ártatlansága mellett, ám hiába és hamar a Maine állambeli Shawshank-i börtönbe találja magát. Andy rögtön megtapasztalja, hogy a börtönélet nem leányálom, és a legjobb, ha csendben meghúzódik. Ám hiába a nagy óvatosság, egy páran így is rászállnak és megnehezítik mindennapjait.

 remeny_1.jpg

Szereplők: Andy Dufresne (Tim Robbins), Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), Warden Samuel Norton (Bob Gunton), Heywood (William Sadler), Hadley kapitány (Clancy Brown), Brooks Hatlen (James Whitmore), Tommy Williams (Gil Bellows), Skeet (Larry Brandenburg), Guard Trout (Paul McCrane).

 

Andy idővel megbarátkozik Reddinggel, aki érkezésekor már a huszadik évét töltötte életfogytiglani büntetéséből. Ő az, aki bármit el tud intézni, vagy be tud szerezni, ha kell. Így történik az is, hogy 1949 tavaszán, a rendszámüzem tetejének javításait épp Redding barátai végzik. A munkálatok közben Andy meghallja, hogy az egyik őr épp azon mérgelődik, hogy az öröksége után mekkora adót kell fizetni, és alig marad belőle valami. Andy felajánlja, hogy az egykori bankár tudásával segít az őrüknek pénzügyeik rendezésében és cserében mindössze egy-egy üveg jéghideg sört kér barátai számára.

vlcsnap-00003.png

Ekkor, szépen lassan Andy-t tisztelet kezdi el övezni és bántalmazói is leszállnak róla. Ám a dolgok nem maradnak mindvégig ilyen egyszerűek, mivel a börtönigazgatóhoz is eljut a hír, miszerint kiválóan kezeli a börtön személyzetének pénzügyeit. Innen nincs visszaút. Andy lemond arról, hogy törvényesen bármikor is kijuthat a börtönből. Andy megígérteti Reddel, hogy ha valaha is kijut, menjen el Buxtonba, egy bizonyos szénaföldhöz, ahol elrejtett valamit.

A film a barátságról és a kitartásról szól. Andy az, akiből sosem fogy ki a remény. Ebben rejlik az ő lelki ereje és a film cégkicsengése is, ami egyszerűen zseniális. A színészek kiválóak. Morgan Freeman és Tim Robbins felejthetetlent alkotnak, igaz, hogy a többiek sem rosszak, de igen. – ez a film az ő barátságukról szól.

Az IMDb (Internetes Film Adatbázis) 2008-ban a filmet a Top250 élére állítja, ezáltal a világ legjobb filmjeként emlegetik. Az eddigi 1.556.969 szavazat alapján 9,3-as átlagot ért el, ami kiválónak számít.

vlcsnap-00001.png vlcsnap-00004.png vlcsnap-00005.png 

Szólj hozzá

film ajanlo legjobb imdb a remény rabjai H Morgan Freeman Shawshank